Θανάσης Βέγγος: «Ήρθαν 7 και με πήραν» - H σύλληψη που δεν ξεπέρασε ποτέ ο λατρεμένος ηθοποιός


Συγκλονισμένοι οι αναγνώστες εφημερίδων το μακρινό 1982 είδαν στις 3 Ιουλίου εκείνης της χρονιάς τον Θανάση Βέγγο «κρεμασμένο» στα… μανταλάκια, αλλά όχι για κάποιον από τους λόγους που τους είχε συνηθίσει.

Αφορμή για την παρουσία του στα πρωτοσέλιδα δεν ήταν ακόμη μία θεατρική ή κινηματογραφική επιτυχία του ή κάποια από τις αμέτρητες φιλανθρωπικού χαρακτήρα δράση του. Τίποτα από αυτά. Ο λατρεμένος ηθοποιός του ελληνικού κοινού είχε συλληφθεί και η φωτογραφία του μαρτυρούσε την ταλαιπωρία που είχε υποστεί από τα χαράματα της προηγούμενης ημέρας, όταν χρειάστηκαν επτά αστυνομικοί και παρουσία εισαγγελέα για να τον συλλάβουν μέσα στο σπίτι του!

Η εφημερίδα Απογευματινή είχε όλο το ρεπορτάζ, έτσι όπως το κατέγραψε η δημοσιογράφος Γωγώ Ζαββού, η οποία στις εσωτερικές σελίδες είχε μεταφέρει και δηλώσεις του λατρεμένου πρωταγωνιστή, ο οποίος περιέγραφε τα γεγονότα που τον οδήγησαν ενώπιον της δικαιοσύνης, για λόγο που δύσκολα μπορεί να μαντέψει ή να φανταστεί κανείς σήμερα.


«Ήταν στις 6 τα χαράματα προχθές, όταν άκουσα να κτυπούν δυνατά την πόρτα του διαμερίσματός μου. Σαν σούστα πετάχτηκα από το κρεβάτι μου. Ανοίγω την πόρτα και τι να δω; Επτά αστυνομικοί μαζί με τον εισαγγελέα κ. Βασιλάκη μου είπαν: “Ντυθείτε και ακολουθείστε μας στο τμήμα. Είστε υπό κράτηση”. Από το σούσουρο ξύπνησε όλο το τετράγωνο και αναστατώθηκε η γειτονιά: ‘Άντε τώρα να τους πεις ότι δεν έχω κάνει έγκλημα. Και πώς θα πείσω τη γυναίκα μου ότι δεν με έπιασαν για χαρτοπαιξία;» φέρεται να είπε ο Θανάσης Βέγγος.

Ο λόγος της σύλληψης ήταν ένας από τους δεκάδες παράνομους ραδιοφωνικούς σταθμούς της εποχής. Και το «έγκλημα» του Θανάση Βέγγου ήταν ότι σε έναν από αυτόν είχε παίξει μια διαφήμιση όπου αναφερόταν το όνομα του... 

Η κατηγορία με την οποία οδηγήθηκε στο δικαστήριο μοιάζει βαρύγδουπη (διαφήμιση μέσω παρανόμου ραδιοσταθμού) αλλά στην πραγματικότητα ήταν ένα πταίσμα που στις μέρες μας μοιάζει μια αστειότητα.


Όταν τελικά έφτασε στο σημείο να περάσει την πόρτα του δικαστηρίου, ο Θανάσης Βέγγος δεν ήταν μόνος. Έξω από το δικαστικό μέγαρο βρέθηκαν πολυάριθμοι φίλοι αλλά και απλοί άνθρωποι, άγνωστοι προς εκείνον, που έσπευσαν αυτοβούλως να τον υπερασπιστούν. «Θανάση είσαι αθώος… Είσαι λεβέντης. Γιατί να ταλαιπωρείσαι;», φώναζε ο κόσμος, ο οποίος μάλιστα ζητούσε από τον αγαπημένο πρωταγωνιστή να βγάλει λόγο, με εκείνον να απαντά σεμνά: «Καλοί μου άνθρωποι αφήστε με στην ταλαιπωρία μου» και να αρκείται σε ένα απλό «αντίο» προς αυτούς.

Για την ιστορία να πούμε ότι αρχικά η δίκη αναβλήθηκε καθώς η συγκατηγορούμενή του Γεωργία Καραφώτη ήταν έγκυος και δεν μπόρεσε να δώσει το «παρών», ενώ νέα αναβολή πήρε η υπόθεση και αργότερα, παρά την επιθυμία του ίδιου του Βέγγου να δικαστεί προκειμένου να «καθαρίσει» οριστικά το όνομά του.