Αλλεργική ρινίτιδα: Πώς θα την ξεχωρίσετε από το απλό κρυολόγημα


Η αλλεργική ρινίτιδα αυτή την περίοδο κυριολεκτικά μας μπαίνει στη… μύτη! Εμφανίζεται με καταρροή, κνησμό, ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα ενώ μπορεί να συνυπάρχουν συμπτώματα από τα μάτια (επιπεφυκίτιδα) ή/και από τους πνεύμονες (άσθμα), κνησμός στην υπερώα (ουρανίσκος) ή στα αυτιά.

Όμως υπάρχουν και κάποια άλλα συμπτώματα που είτε συνοδεύουν τα παραπάνω, είτε οφείλονται σε νόσους που συνδέονται με την αλλεργική ρινίτιδα. Ποια είναι αυτά; Δείτε τι μας πληροφορούν οι ειδικοί από την Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας.

7 συμπτώματα που μαρτυρούν αλλεργία


  • Μάτια που κλαίνε, με φαγούρα αποτελούν σημάδι αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, η οποία επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα το 60% των ατόμων με αλλεργική ρινίτιδα έχουν και συμπτώματα από τα μάτια.
  • Αίσθηση ότι κάτι τρέχει από τη μύτη πίσω προς τον φάρυγγα. Πρόκειται για τη λεγόμενη οπισθορινική καταρροή και προκαλείται από την ποσότητα βλέννας που καταλήγει στον φάρυγγα, αντί να τρέξει από τα ρουθούνια.
  • Βήχας. Ναι, μπορεί να υπάρχει βήχας ο οποίες είτε προκαλείται από την οπισθορινική καταρροή είτε και από τη συνύπαρξη άσθματος.
  • Αναπνοή από το στόμα (και όχι από τη μύτη) και Ροχαλητό, συμπτώματα που εμφανίζονται εξαιτίας της ρινικής συμφόρησης.
  • Μικρή απώλεια αίματος από την μύτη (ρινορραγία), η οποία συνήθως προκαλείται από το έντονο φύσημα της μύτης στην προσπάθεια να ανακουφιστούμε και να βελτιώσουμε την ρινική συμφόρηση ή/και καταρροή.
  • Μαύροι κύκλοι και πρησμένα μάτια. Επειδή η φλεβική κυκλοφορία των ματιών συνδέεται με αυτή της μύτης, όταν υπάρχει οποιαδήποτε φλεγμονή αυτό έχει αντίκτυπο και στα μάτια. Συχνά επίσης υπάρχει μια πολύ χαρακτηριστική ρυτίδα στο κάτω βλέφαρο (πτυχή Dennie-Morgan), ειδικά στην παιδιατρική αλλεργική ρινίτιδα.
  • Κόπωση, νεύρα, κεφαλαλγία / πονοκέφαλος: Αυτά τα συμπτώματα είναι απόρροια της αλλεργικής ρινίτιδας. Τα συμπτώματά της σε συνδυασμό με τα προβλήματα ύπνου που συχνά τη συνοδεύουν, υποβαθμίζουν την καθημερινότητα και την παραγωγικότητα των ασθενών και μάλιστα με σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο (χαμένες μέρες και ώρες εργασίας).

Πρόληψη: Είναι δύσκολο κανείς να αποφύγει τα αλλεργιογόνα, ειδικά όταν αυτά βρίσκονται σε αφθονία. Καλό είναι οι αλλεργικοί στα ακάρεα της σκόνης να αποφεύγουν τα πολλά χαλιά/κουρτίνες στο σπίτι και να καθαρίζουν συχνά την σκόνη.

Καλό θα είναι επίσης για όλους, να καθαρίζονται καλά οι θερμάνσεις, πριν αυτές χρησιμοποιηθούν, καθώς και τα φίλτρα των κλιματιστικών. Οι αλλεργικοί στα αγριόχορτα/μούχλα, συστήνεται να φορούν χειρουργική μάσκα και γάντια κήπου όταν κάνουν κηπουρική. Τέλος, αυτοί που ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα από αλλεργίες αυτή την εποχή, μπορούν να αρχίσουν αγωγή με αντιϊσταμινικά χάπια, λίγο πριν την αλλαγή του καιρού.

Τα συμπτώματα της κορωνοϊού και της γρίπης τείνουν να είναι πιο συστημικά


Αυτό σημαίνει ότι επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα.

Η γρίπη και ο νέος κορωνοϊός επηρεάζουν τόσο άλλα συστήματα όσο και την κατώτερη αναπνευστική οδό. Πιθανότατα δεν θα τρέχει η μύτη σας, αλλά αυτό που μπορεί να έχετε είναι ένας πονόλαιμος, ένας βήχας, πυρετό ή η δύσπνοια. Επομένως, είναι μια αρκετά διαφορετική κλινική διάγνωση.

Δώστε προσοχή στη θερμοκρασία σας: Οι γιατροί λένε ότι είναι πολύ απίθανο οι αλλεργίες να προκαλέσουν πυρετό. Συνήθως δεν προκαλούν δύσπνοια, εκτός αν έχετε προϋπάρχουσα κατάσταση όπως το άσθμα.

Σε κανονικές συνθήκες, αν έχετε κάποια γρίπη θα αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα με ξεκούραση και σωστή φροντίδα μέσα σε λίγες μέρες (εκτός εάν είστε ηλικιωμένοι ή έχετε ήδη επιβαρυμένη υγεία, οπότε μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να περάσουν ακόμη και οι ήπιες ασθένειες).