Αν σκοπεύατε να κάνετε αποτοξίνωση με χυμούς, πρέπει να το ξανασκεφτείτε το

Φυσικά και δεν είναι κακό να πίνετε χυμούς. 


Αλλά όταν πρόκειται να πίνετε μόνο χυμούς φρούτων και λαχανικών πέντε συνεχόμενες ημέρες προκειμένου να κάνετε «αποτοξίνωση», τοτε ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

Εδώ και πολλά χρόνια αυτά τα είδη χυμών που «καθαρίζουν» τον οργανισμό κυκλοφορούν στο εμπόριο ως ένας τρόπος για να αποτοξινωθείτε, να διώξετε τις ακαθαρσίες και να εξισορροπήσετε τα πάντα. Όμως τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει. Γι αυτό και παρακάτω θα δούμε γιατί δεν πρέπει να κάνετε αποτοξίνωση με χυμούς.

Το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί εξαιρετικά και μπορεί από μόνο του να αποβάλει τις τις τοξίνες, επομένως δεν χρειάζεται να το κάνετε εσείς για εκείνο. Είναι λοιπόν σημαντικό να καταλάβουμε ότι οι χυμοί δεν καθαρίζουν το σώμα.

Αντί λοιπόν να πίνετε χυμούς με σκοπό να διώξετε τις τοξίνες, προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωση των επεξεργασμένων τροφίμων και να υιοθετήσετε μια ισορροπημένη διατροφή.

Δεν είναι ένας καλός τρόπος για να χάσετε βάρος

Ο γενικός στόχος των περισσότερων ανθρώπων που κάνουν δίαιτες αποτοξίνωσης είναι να χάσουν βάρος. Ωστόσο, οι άκρως περιοριστικές δίαιτες όπως η αποτοξίνωση με χυμούς, είναι μια αναποτελεσματική λύση για τη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. Γιατί ενώ στην αρχή μπορεί να νιώθετε λιγότερο φουσκωμένοι, αυτό είναι συνήθως αποτέλεσμα της απώλειας νερού από το σώμα σας και όχι απαραίτητα της αλλαγής βάρους.

Επίσης, το βάρος του νερού είναι πολύ πιθανό να επανέλθει μόλις επιστρέψετε σε μια κανονική διατροφή με στερεές τροφές.


Δεν μπορεί να βοηθήσει στην καλή λειτουργία του εντέρου σας

Οι συμβουλές των δήθεν ειδικών ευεξίας είναι ότι εάν κάνετε για μερικές ημέρες αποτοξίνωση με χυμούς θα μπορέσετε να καθαρίσετε το έντερό σας. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη πίσω από αυτή τη συμβουλή.

Επιπλέον όταν φτιάχνετε χυμούς αφαιρούνται οι αδιάλυτες φυτικές ίνες από τα φρούτα και τα λαχανικά, οι οποίες μαζί με τις πρωτεΐνες, είναι απαραίτητες για τη ρύθμιση της πείνας και το αίσθημα κορεσμού. 

Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την υγεία του εντέρου μας καθώς διεγείρουν την ανάπτυξη και την πέψη των «υγιεινών βακτηρίων. Επιπλέον η έλλειψη φυτικών ινών μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα και πεπτικά προβλήματα.

Δεν θα αποκτήσετε λαμπερό δέρμα

Πολλοί υποθέτουν ότι πίνοντας μόνο χυμούς φρούτων και λαχανικών θα αποκτήσουν μια ωραία λάμψη στην επιδερμίδα τους; Όμως εάν κάποιος ακολουθεί μια δίαιτα χαμηλή σε θρεπτικά συστατικά και σε θερμίδες, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια.

Το δέρμα χρειάζεται μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών για τη βέλτιστη υγεία και εάν δεν τα λαμβάνουμε, τότε μπορεί να δούμε την επιδερμίδα μας αφυδατωμένη, ξηρή και ευαίσθητη.