Σόνι Μπάρτζερ: Ο πολυτάραχος βίος του ιδρυτή των Hells Angels που έφυγε από τη ζωή – «Έζησα πολλές περιπέτειες»


Η ζωή του Σόνι Μπάρτζερ και η ιστορία του κλαμπ των μοτοσικλετιστών


Ο Σόνι Μπάρτζερ, ο άνθρωπος που ίδρυσε το κλαμπ των μοτοσικλετιστών Hells Angels, των Αγγέλων της Κόλασης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο.

Είχε γράψει ο ίδιος το σημείωμα με την αναγγελία του θανάτου του στο Facebook και είχε ζητήσει να δημοσιευτεί μόλις θα έφευγε από τη ζωή: «Αν διαβάζετε αυτό το μήνυμα, θα γνωρίζετε ότι έχω φύγει», γράφει.

Με δυο λόγια συνόψιζε τον βίο του: «Έζησα μακρά και καλή ζωή, γεμάτη περιπέτεια και είχα το προνόμιο να είμαι μέλος ενός εκπληκτικού κλαμπ». Και σε τελευταία προτροπή για τους οπαδούς έγραφε ότι πρέπει «να είναι πιστοί, να είναι ελεύθεροι και πάντα να δίνουν αξία στην τιμή».

Ο Μπάρτζερ είχε δημιουργήσει την ομάδα των Hells Angels στο Οκλαντ της Καλιφόρνιας και, όπως σημειώνει η New York Post, έκανε τον ομάδα (που φέτος συμπλήρωσε 65 χρόνια ζωής) οργανισμό με παγκόσμια διάδοση. Η έμπνευσή του ήταν μια ταινία με τον Μάρλον Μπράντο.

Στο σχολείο είχε χαστουκίσει δάσκαλό του και αποβλήθηκε. Αργότερα κατατάχθηκε στον στρατό στα 16 του χρόνια, αφού πλαστογράφησε το πιστοποιητικό γέννησης, αλλά αποβλήθηκε και από εκεί όταν τον ανακάλυψαν.

Μετά τον τράβηξε ο κόσμος των μοτοσικλετιστών και οι ιδιότυποι κώδικες τιμής τους. Αγόρασε μια Harley Davidson και ως αρχηγός των Hells Angels από το Οκλαντ βοήθησε στη δημιουργία παραρτημάτων στις ΗΠΑ και έξω από τη χώρα, αφού είχε γίνει πρόεδρος της οργάνωσης στις ΗΠΑ (ο προηγούμενος είχε πάει στη φυλακή).

Το 1972 αθωώθηκε από την κατηγορία της δολοφονίας ενός εμπόρου ναρκωτικών στο Τέξας και του εμπρησμού κατοικίας. Ένα χρόνο αργότερα καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη για την κατοχή όπλου και ναρκωτικών, απελευθερώθηκε όμως το 1977.

Αργότερα, το 1980 αθωώθηκε από τις κατηγορίες για παραβίαση νόμου για σύσταση συμμορίας, ενώ το 1987 συνελήφθη ξανά με κατηγορίες για ναρκωτικά, όπλα και εκρηκτικά, ενώ, κατά την αστυνομία, ενεχόταν και στην απόπειρα δολοφονίας του προέδρου παραρτήματος των Hells Angels στην Αλάσκα. Τελικά καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης.

Είχε γράψει έξι βιβλία, μεταξύ των οποίων την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Hell’s Angel», ο «Άγγελος της Κόλασης».