Πρώτη φορά χώρα (Κατάρ) που διοργανώνει Μουντιάλ απαγορεύει βιντεοσκοπήσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους

Αντίθετα, θα επιτρέπειται η βιντεσκόπηση μόνο σε τρεις τοποθεσίες στη Ντόχα: Στον παραλιακό δρόμο Corniche, στην περιοχή West Bay και στην περιοχή Towers15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022 16:10


Στα διεθνή τηλεοπτικά συνεργεία στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA θα απαγορευθεί να παίρνουν συνεντεύξεις από ανθρώπους στα σπίτια τους ως μέρος των σαρωτικών περιορισμών που θα μπορούσαν να έχουν «σοβαρή ανατριχιαστική επίδραση» στην κάλυψη των μέσων ενημέρωσης.

Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, όπως το BBC και το ITV, θα απαγορεύονται επίσης να κάνουν γυρίσματα σε χώρους φιλοξενίας, όπως εκείνα που στεγάζουν μετανάστες εργαζόμενους, σύμφωνα με τους όρους των αδειών γυρισμάτων που εκδίδονται από την κυβέρνηση του Κατάρ. Αντίθετα, θα τους επιτρέπεται να βιντεοσκοπούν σε δημόσιους χώρους μόνο σε τρεις τοποθεσίες στη Ντόχα: Στον παραλιακό δρόμο Corniche, στην περιοχή West Bay και στην περιοχή Towers.

Απαγορεύεται επίσης η λήψη βίντεο «κοντά ή εντός» κυβερνητικών κτιρίων, πανεπιστημίων, χώρων λατρείας και νοσοκομείων, καθώς και η βίντεο εγγραφή σε «κάθε ιδιόκτητο ακίνητο», ακόμη και με τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη.

Οι περιορισμοί περιλαμβάνονται σε μια λίστα όρων με τους οποίους πρέπει να συμφωνήσουν τα ΜΜΕ όταν υποβάλλουν αίτηση για άδεια από τις αρχές του Κατάρ για «αποτύπωση φωτογραφιών και βίντεο από τις πιο δημοφιλείς τοποθεσίες σε όλη τη χώρα». Ισχύουν επίσης για φωτογράφους, αλλά δεν αναφέρονται ρητά σε δημοσιογράφους εντύπων και εφημερίδων που δεν βιντεοσκοπούν τις συνεντεύξεις τους.


Στον παραλιακό δρόμο Corniche



Οι κανόνες δεν κάνουν αναφορά σε συγκεκριμένα θέματα, αλλά η απαγόρευση στα συνεργεία να πραγματοποιούν γυρίσματα σε ιδιωτική περιουσία –«συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, σπιτιών, συγκροτημάτων διαμερισμάτων, χώρων καταλυμάτων»– είναι πιθανό να δυσκολέψει τη διερεύνηση των αναφερόμενων καταχρήσεων, όπως η κακομεταχείριση μεταναστών εργαζομένων ή τη διεξαγωγή συνεντεύξεων για θέματα που οι άνθρωποι μπορεί να διστάζουν να συζητήσουν δημόσια, όπως τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας.

Οι κανόνες λένε επίσης ότι οι αιτούντες «αναγνωρίζουν και συμφωνούν» ότι δεν θα παράγουν αναφορές που μπορεί να είναι «ακατάλληλες ή προσβλητικές για την κουλτούρα του Κατάρ, τις ισλαμικές αρχές» ή «μπορεί να προκαλέσουν εθνοτικές ή θρησκευτικές αναταραχές». Προσθέτουν ότι οι μιντιακοί οργανισμοί «θα θεωρηθούν υπεύθυνοι ποινικά και αστικά για οποιαδήποτε παραβίαση των προαναφερόμενων διατάξεων κατά τη μαγνητοσκόπηση».

Η ανώτατη επιτροπή παράδοσης και κληρονομιάς του Κατάρ δεν απάντησε στα αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με τους κανόνες, τα οποία δημοσιεύονται στην επίσημη πύλη των μέσων ενημέρωσης της χώρας.


The West Bay area


Η FIFA ανέφερε ότι «συνεργάζεται με την ανώτατη επιτροπή και τους σχετικούς οργανισμούς στο Κατάρ για να διασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εργασίας για τα ΜΜΕ που θα παρακολουθήσουν το μουντιάλ, καθώς και να διασφαλίσει ότι οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς θα συνεχίσουν να αναφέρουν ελεύθερα τα ρεπορτάζ τους χωρίς κανέναν περιορισμό».

Εκπρόσωπος είπε ότι είναι «σημαντικό να διευκρινιστεί ότι τα γυρίσματα σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες σε οποιαδήποτε χώρα υπόκεινται στην έγκριση του ιδιοκτήτη/διαχειριστή του ακινήτου». Δεν σχολίασε γιατί οι όροι περιλαμβάνουν πλήρη απαγόρευση γυρισμάτων σε τέτοιους χώρους.

Δημοσιογράφοι είχαν συλληφθεί στο παρελθόν στο Κατάρ για ρεπορτάζ για θέματα που θεωρούνται αμφιλεγόμενα από τις αρχές. Το 2015, μια ομάδα ρεπόρτερ του BBC συνελήφθη στη Ντόχα και πέρασε δύο νύχτες στη φυλακή ενώ ερευνούσε τις συνθήκες στέγασης για μετανάστες εργάτες. Τον περασμένο Νοέμβριο, δύο Νορβηγοί δημοσιογράφοι που ερευνούσαν τις συνθήκες για μετανάστες εργάτες που εργάζονταν σε χώρους του Παγκοσμίου Κυπέλλου συνελήφθησαν και κρατήθηκαν για 36 ώρες καθώς προσπαθούσαν να φύγουν από τη χώρα.