Θα εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε τι δεν υπήρχε το 2002!


Κλείσε τα μάτια και πήγαινε στο 2002: Τι δεν υπάρχει; 


Google Maps, Netflix, έξυπνο τηλέφωνα με κάμερα, ούτε καν USB στικ. 
Πόσο πιο δύσκολη θα ήταν τελικά η ζωή μας χωρίς τα αναθεματισμένα μαραφέτια

Η τεχνολογία μοιάζει σαν ένα ρόλερ κόστερ που καθώς αυξάνει την ταχύτητά του, τόσο απαλείφει τις μνήμες από το παρελθόν: για να το θέσουμε πιο απλά, πόσο σίγουρος είσαι ότι θυμάσαι την τεχνολογική πραγματικότητα πριν το 2002;

Τότε που το ίντερνετ ήταν ένα εργαλείο για πολύ συγκεκριμένες χρήσεις από συγκεκριμένα κομμάτια της κοινωνίας; 

Τότε που στην πόλη πήγαινες όντως ρωτώντας, τα κινητά τηλέφωνα έπαιρναν μονάχα τηλέφωνα και ανθούσαν τα βίντεο κλαμπ;

Στη λίστα που ακολουθεί συγκεντρώσαμε ότι σήμερα θεωρείται αυτονόητα, αλλά πριν από 20-21 χρόνια κατοικούσαν μονάχα στη φαντασία των συγγραφέων...

iPhone: Υπήρχε μια εποχή που η αιχμή της κινητής τεχνολογίας ήταν τα BlackBerry με τα πληκτρολόγια QWERTY, αλλά η φιλοσοφία σχεδιασμού άλλαξε 180 μοίρες όταν βγήκαν σε κυκλοφορία τα κινητά τηλέφωνα της Apple, παραδίδοντας ένα πραγματικό πολυεργαλείο στα χέρια του πλανήτη. 

Φαντάζει πολύ δύσκολο να πιστέψεις ότι τα iPhone βγήκαν στην αγορά μόλις το 2007.

iPad: Είχε ανακοινωθεί πριν από το iPhone, αλλά κυκλοφόρησε μετά από αυτό, το 2010. Ήταν μια μικρή επανάσταση για τον τρόπο που εκλαμβάνουμε τις φορητές συσκευές, κυρίως επειδή παρείχει πολύ μεγαλύτερη άνεση στον χρήστη.

Siri: Ο ψηφιακός βοηθός της Apple κυκλοφορεί ως εφαρμογή για συσκευές με λογισμικό iOS, χαρίζοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να αναζητούν πληροφορίες και οδηγίες μέσω φωνητικών εντολών.

Netflix: Παρότι ως εταιρία ιδρύθηκε το 1997 από τους Αμερικανούς Reed Hastings και Marc Randolph, δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα ενοικίασης DVD μέσω της ιστοσελίδας (τα οποία αποστέλλονταν στο σπίτι τους), αλλά τη μορφή της συνδρομητικής πλατφόρμας που όλοι γνωρίζουμε πήρε το Netflix το έτος 2007, αλλάζοντας μια για πάντα τον ρου της κατανάλωσης ψυχαγωγικούς περιεχομένου στο σπίτι.


Ασύρματα ακουστικά-ψείρες: Πλέον τα ασύρματα ακουστικά-ψείρες έχουν κερδίσει πρωταγωνιστική θέση στα gadget αιχμής, όπως φαίνεται κι από τις ετήσιες παρουσιάσεις της Apple, αλλά για χρόνια είχαν παιδέψει τους τεχνολογικούς κολοσσούς, κυρίως με προβλήματα συνδεσιμότητας. Το πρώτο ζευγάρι κατασκευάστηκε το 2015 από την γιαπωνέζικη εταιρεία Onkyo και την επόμενη χρονιά πλήθυναν τα διαθέσιμα μοντέλα της αγοράς.

Facebook: Η γενέθλια ημερομηνία για την πλατφόρμα που για χρόνια κρατούσε τα σκήπτρα των social media ήταν 4 Φεβρουαρίου του 2004, όταν από τους κοιτώνες του πανεπιστημίου Χάρβαρντ εξέπεμψε μια ιστοσελίδα, με στόχο να συνδέσει τους φοιτητές. Πολύ γρήγορα, το «παιδί» του Mark Zuckerberg και των συμφοιτητών του ξεπέρασε τα ακαδημαϊκά όρια.


YouTube: Ήταν το έτος 2005 που δημιουργήθηκε η πλατφόρμα του YouTube και το πρώτο βίντεο ήταν του Jawed Karim (εκ της ιδρυτικής ομάδας) από τον ζωολογικό κήπο στο Σαν Ντιέγκο.

Airbnb: Το απόλυτο εργαλείο για κάθε ταξιδιώτη σήμερα αλλά και ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τις περισσότερες μεγαλουπόλεις που αντιμετωπίζουν πλέον τη συνέπεια της στεγαστικής κρίσης, εμφανίστηκε το 2008, όταν μια ομάδα φοιτητών στο Σαν Φρανσίσκο είχε την ιδέα να μετατρέψει το σαλόνι του σπιτιού της σε ενοικιαζόμενο κατάλυμα.

Uber: Ένα χειμωνιάτικο βράδυ στο Παρίσι το έτος 2008, ο Travis Kalanick και ο Garrett Camp αδυνατούσαν να βρουν μεταφορικό μέσο κι έτσι προέκυψε η ιδέα για την πρώτη εφαρμογή «παραγγελίας» ταξί, η οποία διαδόθηκε παγκοσμίως τα επόμενα χρόνια.


Google Maps: Κάποτε ο κόσμος όντως «ρωτώντας πήγαινε στην πόλη», μέχρι που η μαμά Google λάνσαρε ένα εργαλείο με τη βούλα τεχνητής νοημοσύνης ώστε να προτείνει πάντα την ταχύτερη και βέλτιστη διαδρομή από το σημείο Α στο σημείο Β. Αυτό συνέβη τον Φεβρουάριο του 2005. Πλέον πάνω από 1 δισ. Άνθρωποι παγκοσμίως χρησιμοποιούν το Google Maps.

Blu-ray: Ο στόχος της τεχνολογία Blu-Ray ήταν να επαναπροσδιορίσει την αγορά στα δισκάκια, αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι ακριβώς. Λίγους μήνες αφότου κυκλοφόρησαν στη διεθνή αγορά το 2006, ως εξέλιξη στην ποιότητα του DVD, εμφανίστηκε το Netflix και η στροφή στο streaming, μαζί με το τέλος των φυσικών δίσκων.


Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Ενώ τα επιμέρους τεχνολογικά μέρη είχαν ανακαλυφθεί εδώ και δεκαετίες, τα πρώτα σύγχρονα ηλεκτρονικά τσιγάρα εισήχθησαν στο εμπόριο το 2006, αποτελώντας μια εναλλακτική πρόταση για τον κόσμο που ξεκίνησε να αποχωρίζεται σιγά-σιγά το συμβατικό τσιγάρο.

Κάμερες οπισθοπορείας: Αυτή η σωτήρια ανακάλυψη που γλιτώνει από το άγχος για γρατζουνιές και απρόοπτα «φιλήματα» με τον πίσω προφυλακτήρα προστέθηκε (ως επιλογή) σε μοντέλα μαζικής παραγωγής της διεθνούς αγοράς το 2001.

Πολύχρωμοι 3d εκτυπωτές: Ενώ η ιδέα της εκτύπωσης πολλών στρώσεων πηγαίνει πίσω στην τεχνική της στερεολιθογραφίας και το έτος εφεύρεσης του μηχανήματος αυτού είναι το μακρινό 1982, ήταν αρκετά αργότερα που διαδόθηκαν ευρέως στην αγορά και με την αλλαγή της χιλιετίας προστέθηκε και το έγχρωμο στην εκτύπωση από την εταιρεία Objet Geometries.

Τεχνητή καρδιά: Η πρώτη τεχνητή αυτοτροφοδοτούμενη καρδιά που ήταν σε θέση να αντικαταστήσει την ανθρώπινη ήταν η AbioCor που δημιουργήθηκε από την ομώνυμη εταιρία το 2001 στη Μασαχουσέτη, ανοίγοντας τον δρόμο στις μεταμοσχεύσεις.


Amazon Kindle: Το ψηφιακό ανάλογο μιας βιβλιοθήκης, χωρίς όγκο και βάρος, οραματίστηκε η Amazon και το έκανε πράξη τον Νοέμβριο του 2007. Με το Amazon Kindle η αγορά του βιβλίου και η εμπειρία της ανάγνωσης πήραν νέα τροπή.

Τα έξυπνα ρολόγια: Κάποτε τα ρολόγια έλεγαν απλά την ώρα, αλλά ακολουθώντας την πορεία των κινητών τηλεφώνων στο όραμα της Apple αποκάλυψαν το 2015 το αναβαθμισμένο, high tech alter ego τους, συνδυάζοντας πολλές δυνατότητες.

4G: Το 2008, η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών δημιούργησε την τέταρτη γενιά (4G) στην επικοινωνία. Το 4G παρέχει σημαντικά ταχύτερη κινητή ευρυζωνική πρόσβαση στο ίντερνετ σε σχέση με το 3G και με πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα δεδομένων.

Bitcoin: Ο Satoshi Nakamoto εγκαινιάζει την πρώτη κρυπτογραφημένη μορφή "μετρητών". Το Bitcoin, ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα δωρεάν διαθέσιμος σε κάθε χρήστη του ίντερνετ, επιτρέπει την συναλλαγή για προϊόντα και υπηρεσίες μέσω ενός ψηφιακού νομίσματος που χρησιμοποιεί υπολογιστικές μεθόδους επαλήθευσης πληρωμών και αποκεντρωμένο δίκτυο συναλλαγών, που λειτουργεί από τους χρήστες του χωρίς κεντρική αρχή ή μεσάζοντες (τράπεζες).

Ηλεκτροκίνητα Tesla σε μαζική παραγωγή: Η εταιρία Tesla του μεγιστάνα μηχανικού και εφευρέτη Elon Musk κάνει τη μεγαλύτερη απόπειρά της δημιουργώντας ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο ευρείας παραγωγής με αυτονομία κινητήρα που ξεπερνά τα 500 χιλιόμετρα και κόστος αγοράς 35.000 δολάρια. Παρά τις αρχικές καθυστερήσεις στην παραγωγή και στην εκτέλεση των παραγγελιών, το τρίτο τρίμηνο του 2018, το Tesla Model 3 ανακηρύσσεται το πιο εμπορικό αυτοκίνητο στις ΗΠΑ.