Ο χειμώνας ήρθε με καθυστέρηση: Βροχές και χιόνια σε όλη τη χώρα μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας


Υψηλά ποσοστά βροχής σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα και χιόνια στα ορεινά


Αυτά θα είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρα μας από το βράδυ της Παρασκευής 19 Ιανουαρίου και μέχρι τουλάχιστον την Τετάρτη 25 του μήνα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ethnos.gr ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

Ο ίδιος υπογράμμισε, ωστόσο, ότι τα καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα σε καμία περίπτωση δε θα έχουν την ίδια μεγάλη ένταση με αυτήν που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες στη Δυτική Ευρώπη αλλά και εκείνη που καταγράφηκε την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων σε ΗΠΑ και Καναδά.

Κατά τον κ. Λαγουβάρδο, με εξαίρεση το βράδυ της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου, όταν η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση σε σχέση με σήμερα και θα βρεθεί σε χαμηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα, τις επόμενες ημέρες θα ανέβει πάλι και θα είναι στο σύνολο της χώρας περίπου 2-3 βαθμούς υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναφέρθηκε και στο φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο αναμένεται να φέρει καύσωνες και ξηρασία το ερχόμενο καλοκαίρι. Όπως σημείωσε, είναι πιθανό να προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο, δε φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις ότι σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή.

Τόνισε, ωστόσο, ότι η τάση να πηγαίνουμε συνεχώς σε υψηλότερες θερμοκρασίες και η πρωτόγνωρη πολύ μεγάλη διάρκεια της καλοκαιρίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες και δείχνει ότι κάτι αλλάζει στο κλίμα.

Δεν αναμένεται σοβαρή ψυχρή εισβολή μέχρι το τέλος του μήνα


Ειδικότερα και σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, υψηλά ποσοστά βροχής σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα -με το φαινόμενο να είναι περισσότερο έντονο στη Δυτική Ελλάδα- θα πέσουν από την Παρασκευή μέχρι και τουλάχιστον την Τετάρτη. Το ίδιο διάστημα χιονοπτώσεις θα καταγραφούν στα βουνά, κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας και σε υψόμετρο πάνω από τα 1.600-1.700 μέτρα.

Εξαίρεση θα αποτελέσει αργά το βράδυ της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου, όταν χιονοπτώσεις θα έχουμε και σε χαμηλότερα υψόμετρα (500-700 μέτρων) και θεωρείται πολύ πιθανό να χιονίσει ακόμα και μέσα σε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.

«Δεν αποκλείεται τα συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα να συνεχιστούν και μετά την Τετάρτη, ωστόσο, είναι νωρίς ακόμα, για να πούμε με σιγουριά το οτιδήποτε. Η θερμοκρασία την Παρασκευή προς Σάββατο αλλά και το πρωί του Σαββάτου θα πέσει αρκετά σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες και θα βρεθεί κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη συνέχεια θα σημειώσει και πάλι άνοδο και θα βρίσκεται σε επίπεδα 2-3 βαθμών πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή. Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, χωρίς να περιμένουμε μέχρι τότε κάποια σοβαρή ψυχρή εισβολή στη χώρα μας», αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Λαγουβάρδος.