Ντέμης Νικολαΐδης: Έγινε εθελοντής πυροσβέστης – «Μου αρέσει να βοηθάω, να προσφέρω»

 

Ο Ντέμης Νικολαΐδης ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του ως εθελοντής πυροσβέστης και πρόκειται να ξεκινήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του.


Ο πρώην άσος των γηπέδων έγινε εθελοντής πυροσβέστης και θα ξεκινήσει με το πρώτο στάδιο των υπηρεσιών.

Στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο oneman.gr και τον Θοδωρή Κανελλόπουλο, εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Ενώ όπως αποκάλυψε έχει ολοκληρώσει ήδη την βασική του εκπαίδευση, εκπληρώνοντας την ανάγκη του να προσφέρει και να βοηθά στην προστασία από τη φωτιά.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Ντέμης Νικολαΐδης, αρχικά θα βοηθά σε διασώσεις κι άλλες βοηθητικές δουλειές που αναλαμβάνει η Πυροσβεστική.

Θέλω να μου πεις για το Πυροσβεστικό Σώμα. Πώς προέκυψε αυτή η ανάγκη να γίνεις εθελοντής πυροσβέστης;
Δεν είναι κάτι νέο. Βρήκα τον χρόνο και τη διάθεση για να το κάνω. Μου αρέσει να βοηθάω, να προσφέρω. Είναι προσωπική μου ανάγκη αυτή. Μου αρέσουν τα βουνά και πάντα στεναχωριόμουν με τις φωτιές. Πάντα ήθελα να μπορούσα να κάνω κάτι για αυτό. Κι αυτός είναι ένας τρόπος.

Περίγραψέ μου μία ημέρα στο σώμα.
Τελείωσα την εκπαίδευση και τώρα θα αρχίσω να κάνω υπηρεσίες. Στην αρχή, στο μυαλό μου είχα μόνο τις δασικές φωτιές αλλά η εκπαίδευση περιλάμβανε και αστικά περιστατικά. Δεν μου έχουν τύχει ακόμα αλλά είμαι προετοιμασμένος. Είμαστε βοηθητικοί, ειδικά όσοι μόλις τελειώσαμε την εκπαίδευση.

Για οποιαδήποτε διάσωση, οι πρώτοι που καλούνται να βοηθήσουν είναι οι πυροσβέστες. Οπότε τα τροχαία ατυχήματα είναι κάτι που θα βρω μπροστά μου και σίγουρα θα είναι κάτι σκληρό. 

Η πυροσβεστική έχει πάρα πολλές δουλειές και πολύ λίγο κόσμο, μακάρι να πάνε κι άλλοι εθελοντές. Χάρηκα που είδα στην τάξη μου, τα περισσότερα άτομα να είναι νεαρά.

Η βασική εκπαίδευση (η οποία αποτελείται από θεωρητικό και πρακτικό μέρος) των υποψηφίων εθελοντών πυροσβεστών γίνεται υπό την ευθύνη και εποπτεία της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. 

Έχει διάρκεια 120 ώρες και πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις των κατά τόπους Επαγγελματικών ή Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσίων ως παραρτήματα της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. 

Η εκπαιδευτική περίοδος ξεκινάει κάθε χρόνο σε όλη την Ελλάδα το 1ο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και λήγει το 1ο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Μέσα σε αυτή την περίοδο διαμοιράζονται οι 120 ώρες ύστερα από συνεννόηση των εκπαιδευτών με τους εκπαιδευόμενους.

Η Θεωρητική Εκπαίδευση περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

-Πυροσβεστική Τέχνη – Κανονισμός Ασκήσεων

-Δασικές Πυρκαγιές

-Κανόνες Επικοινωνίας

-Πρώτες Βοήθειες

Η Πρακτική Εκπαίδευση περιλαμβάνει τα εξής αντικείμενα:

-Ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός

-Αναπνευστικές συσκευές

-Στολές προστασίας

-Πυροσβεστικά οχήματα

-Φορητές αντλίες

-Εγκαταστάσεις ύδατος – Εγκαταστάσεις προσβολής

-Κλίμακες, Κάλοι διάσωσης

-Βοηθητικά πυροσβεστικά εργαλεία

-Συσκευές κοπής

-Φορητοί πυροσβεστήρες – μόνιμα πυροσβεστικά συστήματα

-Διασωστικά οχήματα, εργαλεία και μέσα

-Ασύρματες επικοινωνίες

Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης οι υποψήφιοι εθελοντές πυροσβέστες υποβάλλονται σε γραπτή και πρακτική εξέταση η οποία πραγματοποιείται σε ένα από τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα του Φεβρουαρίου. 

Η αξιολόγηση της θεωρητικής εκπαίδευσης πραγματοποιείται με το σύστημα της γραπτής εξέτασης μέσω ερωτηματολογίου 40 ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής που καλύπτει όλη τη διδαχθείσα ύλη, διάρκειας 60 λεπτών.

Οι υποχρεώσεις των εθελοντών πυροσβεστών μεταξύ άλλων είναι να υπηρετούν στις Επαγγελματικές και τις Εθελοντικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και να επεμβαίνουν μαζί με τους επαγγελματίες Πυροσβέστες, σε αστικές και δασικές πυρκαγιές, σε διασώσεις, τροχαία, πλημμύρες, σεισμούς και γενικά στην αποστολή και το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Αποτελούν τμήμα της οργανικής – μάχιμης δύναμης του Πυροσβεστικού Σώματος και αποδεικνύουν αθόρυβα και καθημερινά με το έργο τους, το σκοπό της αποστολής τους σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια.