Χάρις Αλεξίου: Ο στίχος που άλλαξε από το τραγούδι «Πανσέληνος»

 

Η έμμεση αναφορά της σε μια δύσκολη για την ίδια περίοδο

 
Έναν από τους στίχους στο δημοφιλές τραγούδι της «Πανσέληνος» άλλαξε η Χάρις Αλεξίου. Πρόκειται για το νέο πρότζεκτ της με τίτο «Reworks», με 10 τραγούδια που είναι ήδη γνωστά στο ευρύ κοινό, που όμως έχουν διαφορετικό ρυθμό και ενορχήστρωση.

Η σπουδαία ερμηνεύτρια αντί να τραγουδήσει τον γνωστό στίχο, «τα ζήτησα όλα απ' τη ζωή μου, τα πλήρωσα με την ψυχή μου» είπε «τα ζήτησα όλα απ' τη ζωή μου, τα πλήρωσα με τη φωνή μου».

Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Χάρις Αλεξίου με τη φωνή της είναι γνωστά και μάλιστα, μέσα από αναφορές της ίδιας, όταν είχε κάνει λόγο για τη μεγάλη της έξοδο από το τραγούδι, το 2020.

«Δεν γίνεται να κοροϊδεύεις» είχε πει στο «Στούντιο 4», πριν μερικούς μήνες.

«Το πένθος δεν ήταν επειδή έφυγα από τη δουλειά, το πένθος -ας μην φοβόμαστε να πούμε τη λέξη ακόμα- ήταν για την απώλεια της φωνής», εξομολογήθηκε. «Αυτό, όσο κι αν θες να το διασκεδάσεις, να πεις “τα έκανα όλα, τα έζησα, επιτυχία, ταξίδεψα σε όλο τον κόσμο, έπαιξα στα ωραιότερα και μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, είμαι χορτάτη καλλιτέχνις”… Όμως, θέλεις τη φωνή σου» συμπλήρωσε.

Εξηγώντας τους λόγους που την οδήγησαν στη σκέψη να εγκαταλείψει τη μουσική, η Χάρις Αλεξίου είχε πει πιο παλιά: «Έχω απομακρυνθεί από τραγούδι τελείως. Δεν μπορώ να τραγουδήσω όπως τραγουδούσα παλιά. Και δεν καταδέχομαι να συνεχίσω και να το κάνω αυτό, αν δεν μπορώ να το κάνω καλά. Θα με ακούσετε σε λίγο καιρό σε ένα τραγούδι με τη Γιασμίν, ένα ντουέτο που κάναμε μαζί που έχω γράψει τους στίχους στα ελληνικά εγώ και εκείνη τη μουσική και τους στίχους στα ισπανικά. Το ηχογράφησα πέρσι το καλοκαίρι. Είναι μια μπαλάντα που μπορούσα να πω, αλλά δε με ακούει η φωνή μου πια και είπα πως είναι καλύτερα να σταματήσω. Δεν είναι σωστό.


Το Χειρόγραφο ήταν το τελευταίο μουσικό που έκανα. Υπήρχε ήδη το πρόβλημα. Όταν με κάλεσε ο Μικρούτσικος να τραγουδήσω στους Βράχους του είπα “δεν τραγουδάω Θάνο μου αλλά θα είμαι εκεί για σένα”. Πήρα λίγο θάρρος και μετά συνεργάστηκα με τον Ξαρχάκο στον Ζαμπέτα. Εκεί πήρα την οριστική απόφαση. Είπα “δε σου αξίζει να συνεχίσεις”. Δεν ήταν κάτι απλό, βεβαίως και το πένθησα.

Μπορεί και εγώ να σαμποτάρισα τη φωνή μου. Όταν κατάλαβα πως δεν αποδίδω πια όπως παλιά, να την έσκαψα λίγο παραπάνω. Είπα “μην είσαι τώρα νούμερο που βγαίνει και προσπαθεί να φτάσει τη νότα. Αφού δε μπορεί πια η φωνή σου να το βγάλει αυτό. Σεβάσου αυτό που έχεις κάνει μέχρι τώρα”. Δεν γράφω πια τραγούδια. Αν γράψω ξανά, θα περάσει κάποιος χρόνος. Όταν γράφω εγώ τραγούδι, μου βγαίνει αυτόματα να το τραγουδήσω. Οπότε τι να γράψω τώρα;».