Χάρις Αλεξίου: Κυκλοφορούν «Τα τραγούδια της ξενιτιάς» 33 χρόνια μετά την ηχογράφησή τους


Eνας δίσκος με δέκα τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Τσιτσάνη, Στέλιου Καζαντζίδη, Θόδωρου Δερβενιώτη κ.α. αφιερωμένα στους απανταχού ξενιτεμένους

Ήταν 1987 όταν το BBC ζήτησε από τη Χάρι Αλεξίου να ηχογραφήσει ένα τραγούδι της ξενιτιάς με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ που ετοίμαζε εκείνη την περίοδο. Η ερμηνεύτρια ανταποκρίνεται θετικά και το εξαιρετικό αποτέλεσμα οδηγεί στην ιδέα για τη δημιουργία ενός ολόκληρου δίσκου βασισμένο σε αυτό το ιδιαίτερο μουσικό υλικό.

Επιλέγονται δέκα συνολικά υπέροχα τραγούδια σπουδαίων δημιουργών, μεταξύ των οποίων και ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Θόδωρος Δερβενιώτης, ο Κώστας Βίρβος, ο Παναγιώτης Τούντας, ο Μάνος Λοίζος, ο Χρήστος Κολοκοτρώνης κ.α. Άλλα γνωστά κι άλλα πάλι όχι τόσο. Από το «Βράχο Βράχο τον Καημό μου», το «Σαν Απόκληρος Γυρίζω» και τους «Μετανάστες» μέχρι το «Φεύγω με Πίκρα στα Ξένα», τις «Φάμπρικες της Γερμανίας» και «Το Ψωμί της Ξενιτιάς». Προστίθεται και το πασίγνωστο παραδοσιακό «Τζιβαέρι» και ο δίσκος είναι έτοιμος. Μόνο που δεν κυκλοφορεί ποτέ στην αγορά!


Βλέπετε ήταν η περίοδος που η Χαρούλα σαρώνει με το «Η αγάπη είναι ζάλη» του Θάνου Μικρούτσικου, που έχει βγει λίγους μόλις μήνες πριν, ταυτόχρονα κυκλοφορεί η συνεργασία της με τον Μάνο Χατζιδάκι στον δίσκο «Η Χάρις Αλεξίου σε απρόβλεπτα τραγούδια» ενώ βρίσκονται στον δρόμο προς την έκδοση και τα τραγούδια που έγραψε για εκείνη ο Μάριος Τόκας, μεταξύ των οποίων και το πασίγνωστο «Εξαρτάται», για τον δίσκο «Η Λεωφόρος της Αγάπης».

Κάπως έτσι «Τα τραγούδια της ξενιτιάς» κρατήθηκαν για αργότερα. Αυτό το αργότερα, όμως, έμελλε να είναι μετά από 33 ολόκληρα χρόνια! Μπορεί κάποια από αυτά να τα τραγουδούσε στις ζωντανές εμφανίσεις της η ερμηνεύτρια, ωστόσο, δεν καταγράφηκαν ποτέ, μέχρι σήμερα, στην επίσημη ελληνική δισκογραφία. Ίσως από κακή εκτίμηση, ίσως εξαιτίας άλλων προτεραιοτήτων ίσως πάλι γιατί ισχύει αυτό που υποστηρίζουν αρκετοί σημαντικοί καλλιτέχνες ότι, δηλαδή, το κάθε τραγούδι, όταν γεννιέται, συνοδεύεται από τη μοίρα του!

Το μόνο σίγουρο είναι πως όταν πρόκειται για καλά τραγούδια ο χρόνος δεν είναι εχθρός αλλά σύμμαχος. Και «Τα Τραγούδια της ξενιτιάς», ερμηνευμένα συγκλονιστικά από τη γεμάτη χρώματα και συναίσθημα φωνή της Αλεξίου, έρχονται στο φως σε μια περίοδο που ο κόσμος ολόκληρος είναι γεμάτος από ψυχές ξεριζωμένες που αναζητούν απεγνωσμένα μια νέα φιλόξενη πατρίδα.